Dubbel Enkelspoor beveiliging


Op een tweesporig baanvak dat met een automatisch blokstelsel met dubbelenkelspoorbeveiliging uitgerust is, zijn beide sporen voor beide rijrichtingen gelijkwaardig te gebruiken. Daarom wordt de samenstelling dubbel-enkelspoor als naam voor het type blokstelsel gebruikt. Elk spoor is daarbij in blokken verdeeld die in beide rijrichtingen gedekt worden door blokseinen terwijl ook de overwegaankondigingen ingericht zijn voor beide rijrichtingen. Elk spoor biedt dus in beide rijrichtingen (in de wandeling voor zowel voor rechter- als linkerspoorrijden) dezelfde capaciteit.

4-draads APB


Dit type blokstelsel kan toegepast worden op meersporige- en enkelsporige baanvakken. Het B-relais beveiligingssysteem dat gebruikt wordt om dit type blokstelsel te implementeren, staat bekend als 4-draads APB (Automatisch Permissief Blok) omdat voor elk spoor 4 draden in de blokkabel gebruikt worden voor de seinsturing.

De toevoegingen "absoluut" en "permissief" hebben betrekking op het karakter van de seinen. Seinen die toegang geven tot een APB-beveiligd baanvak mogen onder geen enkele voorwaarde (tenzij met lastgeving) door een trein voorbij gereden worden als ze stop tonen, vandaar de toevoeging "absoluut" aan de benaming van dit blokstelsel. Seinen op de vrije baan daarentegen, mogen wel voorbijgereden worden als ze stop tonen, zij het dan na voldaan te hebben aan bepaalde voorwaarden. Deze seinen zijn gemerkt met de letter P, omdat dit "permissieve" seinen zijn.