Ter Plaatse Bediend Relais BlokstelselHet TPRB-systeem kent alleen in- en uitrijseinen. De baanvaksnelheid is max. 100 km/ uur. De uitrijseinen staan normaal in de stand stop en de inrijseinen uit de stand stop. De inrijseinen tonen dan geel licht. Daar de inrijseinen normaal uit de stand stop
staan, betekent dit dat normaal altijd een TPRB-station binnengereden kan worden. Binnenkomst is altijd op hetzelfde spoor. De wissels die elektrisch bedienbaar zijn
zullen dan ook een zodanige normale stand hebben, dat een trein altijd kan binnenkomen. Hierdoor zal het uitrijsein dan ook normaal in de stand stop staan. Wil men vertrekken dan zal het uitrijsein bediend moeten worden, waardoor het inrijsein dan in de stand stop komt te staan.

Het bedienen van het uitrijsein gebeurt door de machinist, die een sleutel in een blokkastje moet omdraaien (doorrijden op een TPRB-station is dus niet mogelijk).
Het blokkastje is een Hc-kastje dat voor dit doel is aangepast.
Sleutelen van de machinist heeft tot gevolg dat een lampje in het Hc-kastje dooft. Via de blokbelegging zal het lampje in het Hc-kastje op het andere station ook doven. Het gedoofde lampje geeft daarmee aan dat sleutelen op dat station geen zin meer heeft daar de blokbelegging al in werking is getreden.


Voor de beschrijving van het TPRB systeem zie het VBBS Cursusboek.

Tekeningen van de TPRB schema's


Laatste aanpassing 14 maart 2023