De IRSE Nederland beschikt helaas niet over een fysieke bibliotheek waar boeken geleend of ingezien kunnen worden. In de bibliotheek van de TU Delft (de enige waar ik zelf ervaring mee heb) is wel het een en ander te vinden.

Ik heb zelf de mogelijkheid boeken te scannen en deze als pdf, doorzoekbare pdf en evt. ook als Word bestand beschikbaar te stellen. Ik gebruik een CZUR scanner die foto’s maakt van een opengeslagen boek, de pagina’s scheidt en de tekst kan herkennen. Het boek, tijdschrift etc. blijft intact, moet wel bestand zijn tegen opengevouwen onder de scanner neergelegd te worden.

De kwaliteit van de tekstherkenning is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het origineel en heeft ook wel de neiging figuren waarin tekst voorkomt te verminken. Glimmend papier en foto’s geven wat meer problemen dan mat papier. Het scannen gaat relatief snel, de nabewerking van de OCR tekst kan veel tijd kosten en dat doe ik dus niet altijd.

De gescande en doorzoekbare pdf bestanden zijn nogal groot (het zijn uiteindelijk gewoon foto’s) maar kunnen bijv. prima op en tablet of e-reader gelezen worden en kunnen ook omgezet worden naar de daarvoor geschikte formaten.

Het online delen van gescande boeken mag uiteraard alleen als het auteursrecht dat toestaat.

Heeft u nog boeken in uw bezit die u met collega's wilt delen, of kunt of wilt laten scannen, neem dan even contact op.

Zie hier een voorbeeld, het boek Automatische Blokstelsels op de Nederlandse Spoorwegen waarin je ook kunt zien dat extreem lange uitvouwtekeningen (zie de bijlagen T en W) ook nog lastig zijn als ze buiten het zichtveld van de camera in de scanner vallen.

Laatste aanpassing: 22 mei 2022