NG seinen


NG Ledsein ProRail 700px
Nieuwe Generatie LED sein. foto ProRail

Ondanks dat de uitrol van ETCS is gestart, werkt ProRail sinds 2018 aan de invoering van een nieuwe generatie compacte lichtseinen die gebruik maken van LED aspecten geproduceerd door Pintsch Bamag. De LED module kan drie kleuren tonen en een snelheidsindicator kan worden toegevoegd. In totaal kan het sein twee led kleur aspecten en twee matrixsignalgevers bevatten. De lichtoutput is variabel het sein heeft een lichtsensor en kan zelf de lichtoutput aanpassen, of bij afwezigheid van de lichtsensor repareren op het dimmen van de lampspanning.

NG sein vormen-squashed
Uitvoeringsvormen hoog NG sein (OVS 60301)


Het achtergrondschild heeft een witte reflecterende rand. Het is grappig dat daarmee zo’n honderd jaar na de introductie van de lichtseinen een kleurwisselaar op basis van moderne technologie weer zijn intrede doet.

Compactheid is overigens een relatief begrip. De stuurmodules voor de led aspecten (een unit per aspect en per kleur) en voor de matrixsignaalgevers (een unit voor elk van de maximaal vier mogelijke aspecten per MSG) zijn geplaatst in kasten op werkhoogte aan het portaal. Daarmee heeft het NG sein constructief wel wat weg van de Lichtgeleiderseinen.

Op 23 November 2023, dus ruim 5 jaar na de start van de ontwikkeling, maakte ProRail bekend dat de beproefde seinen niet voldoen.

Sein Nieuwe Generatie voldoet niet en vereist doorontwikkeling
SpoorPro.nl / by Jeroen Baldwin / November 21, 2023 at 03:56PM

Vorig jaar in de herfst begon ProRail met het testen van het Sein Nieuwe Generatie (NG-sein). Een aantal nieuwe seinen werd bij wijze van proef geplaatst bij Meteren, tussen Geldermalsen en Zaltbommel. Naar nu blijkt bevalt het nieuwe sein niet goed, want het is niet goed zichtbaar voor machinisten. En laat dat nou net een van de belangrijkste eigenschappen van een sein zijn: dat het zichtbaar is.
“Behalve in Meteren testen we het sein ook op Amsterdam Westhaven”, zegt Coen van Kranenburg, woordvoerder van ProRail. “We moeten ze zelf goedkeuren en daar hebben we voorlopig van afgezien. Het bleek dat de nieuwe seinen niet onder alle omstandigheden goed zichtbaar bleken en dat is wel heel belangrijk natuurlijk. We gaan ze dus nog niet gebruiken nu.”
Dat betekent dat op sommige plaatsen met nieuwe ‘oude’ seinen gewerkt gaat worden. “Maar op sommige plekken gaat dat niet”, zegt Van Kranenburg. “Zoals bijvoorbeeld bij Tilburg en Den Haag. Daar staat de spoorlayout het gewoonweg niet toe dat we met de oude seinen werken. Er is geen plaats voor. En dus moeten die projecten worden uitgesteld. Het is spijtig, maar het is niet anders. Veiligheid voor alles is ons motto, dat weet je.”
Ook op het grote spoorgoederenemplacement Kijfhoek zouden de nieuwe seinen geplaatst worden. “Maar ook daar gaat dat dus niet. Dat is te zeggen: we plaatsen ze wel, maar dekken ze af. We nemen ze dus niet in gebruik totdat er een definitieve oplossing is gevonden.”
Het NG-sein wordt namelijk wél doorontwikkeld. “Natuurlijk, het was de bedoeling dat het een enorme verbetering zou worden ten opzichte van de oude seinen. Dat zijn ze ook wel, maar niet onder alle omstandigheden, zo is uit praktijktests gebleken. En dus gaan we er opnieuw mee aan de slag.”


Bronnen en links
OVS 60301 v4c

Laatste aanpassing 22 november 2023