Elektronische Beveiliging SIMIS


SIMIS B en CHet Elektronische Beveiliging SIMIS (Microprocessor Systeem van Siemens) is een beveiligingssysteem van Siemens, dat functioneel gelijkwaardig is aan beveiligingsystemen als VPI en B-relais.
EBS is vooral geschikt voor grote tot zeer grote Emplacementen. Een opvolger van dit beveiligingssysteem is het SIMIS-W beveiligingssysteem.

Het platform is door Siemens in Duitsland ontwikkeld eind 1980’er jaren en de systeemarchitectuur is geënt op die van de Spurplantechniek, een Duitse relaisbeveiliging, die bestond uit relais modulen die met spoorkabels en programmeerstekkers de topologie van een emplacement afbeeldde. In het SIMIS systeem weren de modules vervangen door computers en de interconnectie door een bussysteem. Meer informatie over de SIMIS systeemarchitectuur en generaties vind je op de Duitstalige wikipedia site over SIMIS C en in een algemeen ESTW (Elektronisches Stellwerk) op de site van de TU Dresden in deel II ETSW S.

De eerste SIMIS installatie in Duitsland werd in 1989 in Murnau in dienst gesteld, niet veel later volgde die in het Zwitserse Chiasso. De eerste beproeving van een SIMIS beveiliging, die in Nederland bekendstaat als EBS (Elektronische Beveiliging Siemens) vond plaats in Hilversum. Dat betrof een SIMIS B variant die in 1986 in dienst ging. Na afronding van die proef en vrijgave van het systeem werd de eerste toepassing, inmiddels versie SIMIS C, in Rotterdam in dienst gesteld. Later volgden nog installaties in Arnhem en op Woerden Harmelen.

Het Nederlandse vervoersproces in combinatie met beveiligingsregels en seinen (de beveiligingsfilosofie met Amerikaanse ‘roots’), en het ontwerpproces daarvan, verschilde sterk van de Duitse situatie. Het omzetten door Siemens vereiste
andere systeem- en proceskennis en dat bleek geen sinecure. Dat kwam naar voren bij de eerste experimentele toepassing in Hilversum (Simis B, 1986) en later bij de ‘definitieve’ versie van de Elektronische Beveiliging van Siemens voor Nederland in Rotterdam (Simis C, 1994), destijds de grootste elektronische beveiliging ter wereld.

Een bijzonderheid voor Nederland was dat de op de Duitse beveiligingsfilosofie gestoelde systeemarchitectuur een failsafe bedien laag (nu zouden we SIL 4 zeggen) bevatte. Dat paste echter minder goed in de Nederlandse bedrijfsvoering, waarin we niet gewend waren treindienstleiders in staat te stellen op eigen verantwoording veiligheidsvoorwaarden uit de beveiligingslaag te omzeilen en bijvoorbeeld in geval van storing, een anders onbedienbaar element toch te bedienen. Denk aan het omsturen van een wissel waarvan de sectie bezet is. Dat kan uit beschikbaarheids oogpunt voordelen hebben, maar daarvan is in Nederland geen gebruik gemaakt.
Inmiddels is de EBS technisch verouderd en wordt niet meer toegepast. De opvolger, EBS+ gebaseerd op het SIMIS-W platform van Siemens, is op beperkte schaal toegepast, onder andere door Infraspeed op de HSL-Zuid.

SIMIS-W

SIMIS-W (Sicheres Mikrocomputersystem von Siemens für den Weltmarkt) is de nieuwere versie elektronische beveiliging van Siemens gebaseerd op PLC techniek. Het is de opvolger van het al bij ProRail in gebruik zijnde EBS B en C elektronisch beveiligingssysteem en gaat in Nederland door het leven als EBS+. In 2006 werd de eerste installatie bij ProRail vrijgegeven voor een proef in Deventer. De beveiliging van de HSL-Zuid wordt gevormd door een tweetal SIMIS-W installaties. Eén voor het noordelijk deel van de HSL-Zuid en een voor het zuidelijk deel.

Literatuur en achtergrond:


Kroniek van het seinwezen
ESTW Tu Dresden. Duits. Deel II
SIMIS C wikipedia Duits
Voorbeeld van Spurplantechniek en Duitse bedienwijze in Kassel Wilhelmshöhe op Youtube
SIMIS W Infrasiie (verouderde tekst)