August 2017

Bibliotheek

De IRSE Nederland en diverse websites hebben lijsten, en soms zelfs links naar boeken over het seinwezen. De IRSE-NL beschikt helaas niet over een fysieke bibliotheek waar boeken geleend of ingezien kunnen worden. Daarvoor moet u in de openbare bibliotheken zijn.

Sinds kort heb ik de mogelijkheid boeken te scannen en deze als pdf, doorzoekbare pdf en evt. ook als Word bestand beschikbaar te stellen. Ik gebruiken een CZUR scanner die foto’s maakt van een opengeslagen boek, de pagina’s scheidt en de tekst kan herkennen. Het boek, tijdschrift etc. blijft intact, moet wel bestand zijn tegen opengevouwen onder de scanner neergelegd te worden. Deze blogpost op Tidbits bracht met op het idee.

De kwaliteit van de tekstherkenningsfunctie is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het origineel en heeft ook wel de neiging figuren waarin tekst voorkomt te verminken. Ik houd dus altijd de pdf bestanden erbij om even te kunnen nagaan “hoe het eruit zag” want heet nabewerken van de word tekst kost onevenredig veel tijd. Glimmend papier en glimmende foto’s geven wat meer problemen dan matte exemplaren. Het scannen gaat relatief snel, de nabewerking van de OCR tekst kan veel tijd kosten en dat doe ik dus niet altijd.

Het online delen van gescande boeken gaat uiteraard alleen als het auteursrecht dat toestaat. Mijn scans zijn primair voor persoonlijk gebruik, bijv om de boeken onderweg op de iPad of Kindle te kunnen lezen.

Hier is een voorbeeld, het boek Automatische Blokstelsels op de Nederlandse Spoorwegen door ir J.H. Verstegen uit ca 1947, dat ik nog antiquarisch kon vinden maar niet eerder online gevonden heb. Je ook kunt zien dat extreem lange uitvouwtekeningen (zie de bijlagen T en W) nog lastig zijn als ze buiten het zichtveld van de camera in de scanner vallen. De tekstpagina’s gingen snel, maar de bijlagen vragen wat extra denkwerk en soms het fotograferen vanaf een statief met een gewone camera. En verder kun je natuurlijk eindeloos bezig blijven met het verfraaien van het resultaat


Heeft u nog seinwezen boeken in uw bezit die u wilt delen, of kunt of wilt laten scannen, neem dan even contact op.