VPI

VPI bij GVB

Jan Meijer, een IRSE collega die bij het GVB in het seinwezen werkte, wees er naar aanleiding van het het artikel van Gea Kolk over de eerste VPI in Nederland op dat de eerste VPI op het vasteland van Europa al in januari 1989 in gebruik genomen is bij het GVB Amsterdam Metro. Deze VPI was in december 1988 al volledig getest, maar om de storingsdienst tijdens de feestdagen niet op te zadelen met een installatie die zij nog niet goed kenden, hoewel de opleidingen wel waren geweest de indienststelling in Januari plaatsvond.

In Londen was overigens al eerder een VPI opgeleverd, maar die is na een testperiode weer buiten gebruik gesteld.

In de loop van 1989 heeft het GVB al opdracht gegeven om twee extra VPI`s te plaatsen op de Amstelveenlijn. Die zijn in 1990 operationeel geworden.

Een technisch verschil tussen de implementaties bij GVB en NS is dat hoewel het bediensysteem van Metro GVB gebruikte net als NS het NX-systeem om de beveiliging aan te sturen. NS had besloten om de J-relais-logica op te nemen in EBS. ASI was er dan ook vanuit gegaan dat de VPI alleen B-relais-logica moest bevatten. GVB had geen plannen de NX-bediening te vervangen. ASI heeft toen alsnog op korte termijn de J-relais-logica geschreven naar het non-vital deel van de VPI.

Elektronische Interlockings

Na zeer lange tijd is er weer eens iets toegevoegd aan de site. Een aantal artikelen over Elektronische Emplacementsbeveligingen als implementaties van de functievervuller emplacementbeveiliging
Voorlopig een kort
overzicht van de elektronische interlocking in Nederland vanaf ca 1986 tot nu, een stukje over EBS/Simis en een stukje over VPI, EBI Lock en Smartlock