bediening

Keyboard Control Systeem

Vandaag een kort stukje toegevoegd over het KCS systeem van Siemens, dat in 1980 in Rotterdam in dienst werd gesteld. Een eerste vroege vorm van "automatisering", eigenlijk meer ondersteuning van de bediening, bij NS ontwikkeld door Is 6.14 i.s.m. Siemens. Er is niet veel materiaal over te vinden. Zelf weet ik er ook niet zo veel van. Het systeem was al ingevoerd toen ikzelf bij Is 6.11 begon. Ook aan beeldmateriaal ontbreekt het me tot nu. Het zou aardig zijn de BVS van Rotterdam zo begin 1980'er jaren eens in te zien….

Voor het stukje vond ik het meeste materiaal in een publicatie in Op de Rails 1995-3 van de hand van Marnix van Boetzelaer. Dat nummer trof tot mijn verassing op de site van het
internet achive. Drie mensen waaronder ik, worden daarin bedankt voor de verstrekte informatie. Dan mag een beetje plagiaat misschien wel dacht ik.

De enige beschrijving van de werkwijze en foto's die ik kon vinden komt uit de onvolprezen speciale Seinwezen uitgave van Op de Rails, 48e jaargang december 1980.