cursus

Omroepinstallaties

omroepinstallaties deel 1 kaft

Voor het eerst in lange tijd hebben we een uitbreiding van onze collectie oranje cursusboeken. Van Peter-Paul van Birgelen, vrijwilliger bij het Seinwezen van de Miljoenenlijn kregen we de delen 1 en 2 van het cursusboek Omroepinstallaties uit hun museumarchief. Leuk ook om te horen dat in datzelfde museumarchief van de meeste oranje cursusboeken papieren exemplaren aanwezig zijn.

Hoewel de IRSE nadrukkelijk een organisatie is voor Signalling en Telecom, domineert dat eerste nogal. Maar zonder telecom, verbinding en netwerken komen wij niet zo ver, zoals mijn goede vriend en mede past-president Clive Kessell mij regelmatig voorhoudt. En gelijk heeft hij.

Toen ik in 1980 bij NS begon waren er drie “gelijkwaardige” elektro-afdelingen,Is 6.2 seinwezen, Is 6.3 telecommunicatie en Is 6.4 tractie-energievoorziening en binnen de sector ontwikkeling Is 6.1, had je dezelfde onderverdeling. Waarschijnlijk is daarom in mijn opleiding en in mijn documentatie het stukje telecommunicatie nogal ‘onderontwikkeld” en in mijn website als gevolg daarvan ook.