October 2023

Sneltram Utrecht-Nieuwegein december 1983

Regenachtig herfstweer. Boekenkast opruimen. Moest ik vaker doen. Lijstje maken van mijn seinwezen boeken. En na een klein stapeltje alweer gestrand met het Weg en Werken blad 1983-05 in de hand. Daarin een beschrijving van de beveiliging, telecom, bovenleiding en tractie-energie voorziening op de toen nog nieuwe Sneltram Utrecht-Nieuwegein, die werd geopend op 17 december 1983. Mijn eerste beveiligingsproject en misschien ook wel mijn eerste publicatie. Inmiddels zijn als die systemen alweer vervangen natuurlijk en die lijn is doorgetrokken naar de Uithof. Hierbij een gescand exemplaar van die set artikeltjes.

Links:

Sneltram Utrecht Nieuwegein Wikipedia


Het Seinwezen op de Nederlandsche Spoorwegen - 1915

Via Marktplaats tikte ik dit weekend het boek van L.H.N. Dufour Het Seinwezen op de Nederlandsche Spoorwegen uit 1915 op de kop.
Dufour (1860-1936) was hoofd seinwezen van de Staatsspoorwegen en schreef dit boek als inleiding over het seinwezen voor “
technici en personen die zich aangetrokken voelen tot het spoorwegbedrijf in het algemeen”. Het is dus een historisch boek met uitgebreide uitleg over de beveiligingsinstallaties van de klassieke beveiliging die bij publicatie in gebruik waren. Minder uitgebreid en technisch dan het 'Handboek voor Spoorwegtechniek', want “Indien men meent dat behoefte aan enige publicatie bestaat, is het van belang de uitgave niet te vertragen door grote uitvoerigheid”. Het is ook een mening, een soort “KISS” uit 1915. Benieuwd wat dat voor een leidinggevende zou zijn geweest.
Het Seinwezen op de Nederlandsche Spoorwegen (1915)

Signalisation et automatismes ferroviaires

Boekbespreking Signalisation et automatismes ferroviaires

Zojuist een boekbespreking van de set van vier leerboeken geschreven door een redactiegroep ten behoeve van de “Mastère Systèmes de transport ferroviares et urbains”, uitgegeven door editions La vie du rail met de “goedkeuring” van de IRSE. Verschenen tussen 2013 en 2023. De auteurs zijn betrokken bij deze met een achtergrond bij de SNCF, de RATP, de leveranciers Alstom, Ansaldo-STS (nu Hitachi Rail) en Siemens en docenten-onderzoekers van de Technische Universiteit van Compiègne. Daaronder twee bekende namen voor IRSE leden, Jacques Poré (past president 2005) en Gilbert Moëns. Voor de Engelse versie werden ze geholpen door Richard Stokes, een specialist van de Britse spoorwegen.

En letterlijk terwijl dit online gezet wordt brengt de post de “Catalogue de la boutique de La Vie du Rail 2024” waarin een vijfde deel in de serie, te verschijnen in december 2023 wordt aangekondigd.