spoorvijmelding

Prikspanningsspoorstroomloop

Vandaag een kort stukje over de Prikspanningsspoorstrromloop (PSSSL) toegevoegd. In zekere zin een trip down memory lane, toen ik in 1980 bij NS in de groep ontwikkeling seinwezen begon was de uitvoering en begeleiding van de praktijkproeven met de PSSSL in Maassluis op een zijspoor een van mijn eerste klussen. De eerste toepassing van de PSSSL was op de Maasvlakte, omdat daar door de nabijheid van de zee nogal wat roestvorming verwacht werd.

Later hebben we in Maassluis nog eens schilders afplakkend op de spoorstaafkop geplakt om de zgn. zwarte band die in de DH detectieproblemen zo moeilijk te overwinnen bleek, te simuleren (schilderstape op advies can CTO, beide materialen bestaan uit cellulose). De PSSSL sloeg er jammergenoeg niet doorheen. Helaas zat die tape na de proefritten met een diesellok wel heel goed vastgeplakt op die spoorstaafkop. Dat kregen we er niet zo makkelijk weer af.

Ik geloof dat de PSSSL apparatuur nu niet meer leverbaar is en slechts met zeer grote moeite nog gerepareerd kan worden. Met pensioen dus, net als ik. ;-)

Spoorstroomloop

Vandaag heb ik een algemene beschrijving van de spoorstroomloop als functievervuller voor de functie spoorvrijmelding geplaatst. Voor het stuk heb ik grote delen van het back to basics artikel train detection van de IRSE vertaald en aangepast of aangevuld met specifiek Nederlandse gegevens. Excuses als de tekst hier en daar daardoor nog wat houterig overkomt. Aanvullingen en betere formuleringen volgen nog.