Twee oude heren over seinstelsel 1949 en 1955

Bij het zoeken naar achtergrond informatie over B-relais (daarover in een volgende blog meer) struikelde ik op jonroma.net over twee IRSE lezingen van illustere namen in het Nederlandse seinwezen wereldje. Ik kende ze nog niet.

Op 16 Oktober 1952 presenteerde ir J.H. Verstegen in Londen een lezing over “Modern Signalling Developments in the Netherlands”. Verstegen, die toen net met pensioen was, legt daar nog eens zijn gedachten achter het ontwerp van Seinstelsel 1949 uit. Die kenden we al uit een Kivi lezing in 1951, maar hier, in het engels en voor vakgenoten met discussie na gaat het net even iets meer de diepte in.

Op 5 November 1963 geeft de Vos tot Nederveen Cappel, die Verstegen opvolgde als hoofd Seinwezen bij NS, ook weer in een IRSE lezing in Londen zijn gedachten weer over “The Latest Signalling Developements and the Modernisation the of Signalling on the Netherlands Railways”. Daarin gaat hij o.a. in op de inmiddels gebleken nadelen van dat Seinstel ’46 en de gedachten achter Seinstelsel 1955. Ook die achtergronden jenden we al, onder andere uit het boek van Middelraad, Voorgeschiedenis, Ontstaan en Evolutie van het NS-Lichtseinstelsel. Ook hier aardig om eens na te lezen.

Wie weet stemt het feit dat zo’n visie zo snel kan veranderen, tot voorzichtigheid bij het met grote stelligheid uitdragen van visies op waar het allemaal naar toe moet en hoe het veel beter kan….

De gelinkte artikelen komen uit de gedigitaliseerde versies van de IRSE proceedings waarop ik zelf een tijdje geleden een tekstherkenningsprogramma heb losgelaten om ze doorzoekbaar te maken.