Rangeren


Een rangeerterrein (classification yard (Amerikaans en Canadees Engels), marshalling yard (Brits, Hong Kong, Indiaas en Australisch Engels) of shunting yard (Centraal-Europa), D: Rangierbahnhof), F: Triage is een spoorwegemplacement dat wordt gebruikt om treinwagons in een goederentrein te sorteren bijv. naar bestemming. Bijvoorbeeld wagens met containers die afkomstig zijn van een overslagterminal in de haven of de Maasvlakte wordt gesorteerd naar de bestemming van de verlader. Maar het omgekeerde kan ook, trein uit het achterland worden gesorteerd naar terminal waarvandaan ze verscheept worden.
 
Op rangeerterreinen worden goederentreinen in delen gesplitst en daarna opnieuw samengesteld. Goederentreinen die uit wagons met gemengde herkomst c.q. bestemming (wagenladingvervoer) bestaan, moeten tot treinen worden samengesteld en opgedeeld naar bestemming. De wagons moeten vaak meerdere keren langs hun route worden gerangeerd, in tegenstelling tot een gesloten- of eenheidstrein (unit train), die bijvoorbeeld containers of wagons direct van een herkomst zoals een de fabriek of overslagplaats naar een haven vervoert, of steenkool van een mijn naar de energiecentrale.
 
Dit rangeren gebeurt deels op de start- en eindbestemming en deels (voor het langeafstandsvervoer) op rangeerterreinen zoals de Kijfhoek.

Rangeertechniek is een beetje een stiefkindje in ons seinwezen , waarschijnlijk omdat het in Nederland alleen nog op de Kijfhoek gedaan wordt. We kennen natuurlijk de rangeer en heuvelseinen, de vrijgave rangeren etc, maar de proces computer techniek die voor het heuvelen gebruikt wordt is nogal onderbelicht. Daarom beginnen we nu een paar pagina’s over dat onderwerp toe te voegen.

Laatste aanpassing:
26 januari 2024