EurolockingEurolocking is een SIL 4 PLC-interlocking, volledig gebaseerd op hardwarecomponenten die commercieel verkrijgbaar zijn (Commercial of the Shelf - COTS). Elk (SIL 4) PLC kan worden gebruikt in dit concept om een open systeem te ontwerpen. Alleen de logica binnen het systeem is specifiek toegewijd aan de spoorwegomgeving. Het systeem is door ProRail en Movares gezamenlijk gespecificeerd en ontwikkeld om een open standaard voor emplacementsbeveiliging te ontwikkelen, die door elk door ProRail erkend ingenieursbureau kan worden geïmplementeerd.

De kern van het systeem bestaat uit de HiMax SIL4 PLC CPU('s) en de specifieke SIL4 applicatie voor de spoorwegomgeving. Aan de PLC zijn het Onderhouds- en Diagnosesysteem en de Datalogger gekoppeld. De laatste wordt gebruikt in geval van ongevallen om de status van het interlocking systeem "terug te spelen". Digitale I/O, zowel in de interlocking ruimte als in de kasten langs de baan, kunnen rechtstreeks worden aangesloten op de buiten elementen zoals seinen, enz. Naast veilige digitale I/O worden verschillende communicatiestandaarden ondersteund, zoals Ethernet, Profibus/Profisafe.

eurlocking architectuur

Logica


De logica die in de PLC is geprogrammeerd, definieert het systeem als interlocking. Hier worden de spoorwegspecifieke zaken geprogrammeerd. In de Eurolocking-oplossing kan deze logica worden opgezet en aangepast door elk door ProRail gecertificeerd ingenieursbureau.
Hiervoor zijn de seinwezen ontwerpvoorwaarden vastgelegd en omgezet in een engineeringhandleiding. Met deze engineeringhandleiding kunnen nieuwe interlockings worden ontworpen en wijzigingen in bestaande interlockings worden aangebracht. Om efficiënter te ontwerpen, worden standaardbouwstenen gecreëerd, die kunne worden aangevuld met vrije logica in booleaanse vergelijkingen. Dit zorgt in principe voor een verbetering in het verificatie- en validatieproces van de specifieke toepassing.


Interfaces


Bij het ontwerp van de interface naar de buitenelementen wordt een modulaire aanpak toegepast. Standaard IRS (Interface Requirement Specifications) worden geïmplementeerd in modules (hardware en logica) en kunnen worden uitgewisseld tussen infrastructuurbeheerders. Zo kunnen bijv het RasTa protocol en de EULynx interfaces geïmplementeerd worden.

De eerste toepassing in Nederland was in Santpoort Noord en ging in 2012 in dienst.

eurlocking hw santpoort noord

Bronnen:
• Eurolocking , presentatie aan de IRSE Australasian section, 2012 - July - M Blaauboer.
• Eurolocking website


Laatste aanpassing: 10 maart 2023