Signalisation et automatismes ferroviaires


imgresimgresimgresimgres
Een set van vier leerboeken geschreven door een redactiegroep ten behoeve van de “Mastère Systèmes de transport ferroviares et urbains”, uitgegeven door editions La vie du rail met de “goedkeuring” van de IRSE. Verschenen tussen 2013 en 2023. De auteurs zijn betrokken bij deze met een achtergrond bij de SNCF, de RATP, de leveranciers Alstom, Ansaldo-STS (nu Hitachi Rail) en Siemens en docenten-onderzoekers van de Technische Universiteit van Compiègne. Voor de Engelse versie werden ze geholpen door een specialist van de Britse spoorwegen.
De boeken zijn tweetalig frans en engels, voor zover mogelijk op tegenoverliggende pagina’s. Dat verklaart deels de omvang maar is ook wel leuk als je je kennis van jargon wilt oefenenen of toetsen. De besproken systemen en illustraties zijn frans, maar de uitleg van de principes is universeel genoeg om een waardevolle set studieboeken op te leveren, die vooralsnog ook de meest actuele is.

Deel 1 is een algemene inleiding in de spoorwegbeveiliging, deel 2 behandelt de beveiligingsfuncties en deel drie beschrijft de toepassing in systemen en producten. Deel 4 verscheen een aantal jaren na de eerste drie delen als een “update” en introduceert een aantal nieuwe ontwikkelingen (sinds de publicatie van de eerste drie delen) zoals Shift2Rail, Cybersecurity, Trein integriteit en trein lokalisatie (positiebepaling).

Laatste aanpassing 13 oktober 2023